Hogyan leszek webfejlesztő

Először is szögezzük le, hogy még nem tartom magamnak annak. Konyítok a technológiákhoz, farigcsáltam / farigcsálok is egyszerűbb-bonyolultabb honlapokat, de messze még a cél. Vagy talán nem is annyira, de még nem értem el. Az, hogy ez az oldal ilyen csúnyácska, mondjuk nem jelent semmit, nem feltétlenül itt akarom kiélni kreatív hajlamaimat, meg egyelőre amúgyis inkább a backend izgat.

HTML-kódot először kb. 15 évesen, 1995 tájékán láttam egy multimédiás sulis projekt kapcsán, de akkor földrajztanárom, ahelyett, hogy elmagyarázta volna, mi ez az egész, inkább röhögött a nemtudásunkon. Aztán már élesben is láttam netet úgy 1997 táján, de a háttérről még nem volt fogalmam.

Az első betekintést a könyvtár szak kezdetén kaptam meg Simon Melinda tanárnő óráin, ahol már ténylegesen elkezdtünk egyszerűbb weboldalakat barkácsolni. A HTML és  a JavaScript (hogy CSS volt-e, abban nem vagyok biztos) a programozás órákon hamarosan becsatlakozott a Perl ésa PHP is, az adatbázis-kezelés kurzus keretében pedig az SQL is (érdekes módon nem MySQL, hanem Postgres).

Természetesen a szakdolgozatom is weboldal volt, ami sajnos már nincs meg, de egy bélyeggyűjteményt dolgozott fel. Meg csináltam személyes honlapot is Imperium Adepti címmel. Aztán pár év szünet, mígnem Budapestre kerülésem után becsatlakoztam az SFBlogs.net sci-fi blogger közösségébe és először láttam WordPress-t belülről. Nem volt szerelem első látásra, de  Vox Adepti jó pár évig netes otthonom volt. A munkahelyemen, a Zentrumban is WordPress-t használtunk, igaz, csak a feltöltés és az ellenőrzés volt a feladatom, nem kellett a dolgok mélyére ásnom.

Aztán jött a 2015 év végi durva váltás, meg a 2016-2017-es válságom, és elkezdtem azon gondolkodni, mivel tarthatnám el magam hosszabb távon. A webfejlesztés kezdettől érdekelt, és többé-kevésbé piacképes is. Csak éppen folyamatosan fejlődik, így alaposan bele kellett ásnom magam az újdonságokba meg az újabb technológiákba , eszközökbe.

A Courserával kezdtem, ingyenes kurzussal, amely persze épp ezért papírt se adott, igaz, nem is végeztem el 100%-ban. 

Ennek az elődje volt:
https://www.coursera.org/specializations/full-stack-mobile-app-development

Aztán – a következőkben valószínűleg összekeverem a sorrendet – feltelepítettem a SoloLearnt az okostelefonomra. Nagyon jó kis alkalmazás, rengeteg elméleti és gyakorlati tudást ad át. 4,8-as átlagos értékelés. Csak mondom.

Itt található az androidos változat, gondolom, iPhone-ra is van:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sololearn

Utána felfedeztem a Udemy-t, meg azt, hogy időnként 10$-ért adnak 200$-os kurzusokat. Úgyhogy kezdetnek fel is vettem ennek egy korábbi változatás:
https://www.udemy.com/the-complete-web-developer-course-2/

Szorgalmasan csináltam a házi feladatomat, kaptam egy király tárhelyet az Eco Web Hostingnál – most is ezt használom – , Rob Percival, a tanár minden kérdésemre válaszolt, biztatott, szóval nagyon király volt. Az első sok témából online vizsgát is tettem.

Egy ingyenes próbahónap keretében megcsináltam egy WordPress fejlesztői kurzus első két fejezetét a WPMU Academy-n.

Aztán gyakoroltam, gyakoroltam, gyakoroltam, meg beszereztem néhány ebookot.

A legtöbbet ezek közül ez a kettő adta:
Kevin Yank: PHP & MySQL: from Novice to Ninja
Brad Williams: Professional WordPress: Design and Development

Persze sok más szakirodalmat is tanulmányoztam, egyéb dolgokat is olvastam, de főleg fejleszgettem. Magamat is. Jó úton vagyok.

Ja, és persze ne feledkezzünk meg három alap dologról: W3schools, StackOverflow és végül, de nem utolsósorban barátunk, a Google.